Mail

Sommar och rosé

2024-05-31

Vinglas

Sommaren är verkligen på ingång nu, vilket väder det har varit dom senaste veckorna! Något som jag tycker smakar gott på sommaren i solen är ett väl kylt glas med rosévin. Visste ni att rosévinet görs utav blåa druvor precis som ett rött vin men man jäser det inte på samma sätt. Man jäser istället druvorna i lägre temperatur på samma sätt som när man gör ett vitt vin vilket är i cirka 15-20 grader. En annan skillnad är att man jäser dessa druvor i ståltank och inte i ekfat som för röda viner. Ett rosévin är inget vin man ska ha på lagring utan det avnjuts ungt.

Färgen som man får på vinet beror på hur länge druvskalet har haft kontakt med vinet och vinet är inte sötare för att det är av mörkare färg som många tror. Där emot kan ett mörkare rosévin ha en mer intensiv smak eftersom vinet har haft kontakt med druvskalet under en längre tid.Smaket på ett rosévin kan variera väldigt mycket så man får testa sig fram vad man tycker om. Rosévin görs i alla länder som gör vin.

Här kommer några förslag på rosévin som finns på Systembolaget inför sommaren:

Ha en fin sommar och njut av ett glas rosé då och då!