Mail

En toppenkombo från Rhone-dalen för 210 kronor!

I valet och kvalet mellan vitt från Rhone eller rött från Rhone? Välj båda. Välj den här duon:
Château Mont-Redon. Lägg namnet på minnet. De är en av de stora producenterna i södra Rhonedalen. Och en av de bästa. På Systembolaget finns typ tio av deras viner att välja bland, och det finare är att du kan få mycket gott vin för pengarna. Deras röda Côtes du Rhône Réserve kostar 105 kronor. Och deras vita Côtes du Rhône Réserve kostar samma pris. De är båda vardagslyx-viner som håller utmärkt klass.
Om den vita varianten säger vinkännaren Mikael "Mickel" Kransman att det är ”ett läckert vitt vin med bra syra”, och Bengt Eriksson ger det full pott i Dagens Nyheter. Om det röda hade Allt om Mat:s vinprovargrupp nyligen bara gott att säga, och utsåg det som nummer ett på listan över De 100 bästa vinerna. ”Gott till lammstek och ratatouille”, konstaterade de. Goodmorning winelovers har druckit det röda till oxfile, och det vita till torskrygg (allt med idel glada miner). Så vad du än gör, testa de här vinerna:
Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône (nr 5461) 105 kronor
Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc (nr 2813) 105 kronor
Vill du smaka mer från Château Mont-Redon? På Systembolaget hittar du också deras Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape (nr 2811) för 237 kronor. Den finns som halvflaska också, för 130 kronor. Det är lyxvinet, om du vill unna dig utan att bli ruinerad.
Vill du dricka en vitt-vin-rött-vin-kombo från Rhonedalen, men inte Mont-Redon? Fine. Då finns en sådan att hitta från en annan känd storproducent: E Guigal. Vinerna:
Côtes du Rhône Blanc (nr 71947) 89 kronor
Côtes-du-Rhône (nr 2011) 105 kronor
E Guigal har förresten också ett Châteauneuf-du-Pape-vin (nr 70503). Det kostar 289 kronor. Skål!