Mail

Bubblande drycker i sommar

2023-08-01

Duoro

Nu börjar vintern snart här igen och det passar bra med lite ostar, kex, druvor och ett härligt glas portvin i soffan. Portvinet är sött och starkt, för det mesta rött men det finns även vita och rosé och kommer från Portugal. Man började tillverka portvin för cirka 2000 år sedan men det blev inte känt över förrän på 1600-talet då Britterna började importera det.

Ett portvin kan göras på många olika druvor och i Duorodalen som ligger nära staden Porto odlas cirka 80 olika druvsorter. De vanligaste druvor som används är tinta roriz (tempranillo), tinta cão, tinta barroca och touriga franca. I Duoro finns tre olika distrikt som har lite olika klimat i Baixa Corgo prouducerar man lite lättare portviner det är den svalaste, fuktigaste delen med mest nederbörd. I Cima Corgo produceras de flesta högkvalitativa portvinerna och det ligger i mitten av Duoro. Den sista delen heter Duoro Superior och ligger i östra delen närmast den spanska gränsen det är den varmaste delen och det är plattast och torrast.

Man tillverkar portvin genom att göra ett klassiskt basvin men tidigt i jäsningsprocessen tillsätter man en neutral druvsprit som heter Brandy. Genom att göra det stoppar man jäsningsprocessen och bevarar vinets naturliga sötma. Druvspriten Brandy är stark så mycket som 77% vilket bidrar till att portvinet är starkt cirka 20% men har en sötma.

På Systembolaget finns en hel del olika portvin som man kan prova:

För dom som vill prova ett vitt portvin kan man förslagsvis testa: