Mail

Barossa Valley i Australien

2022-10-18

Idag tänkte jag skriva lite om Barossa Valley som ligger i södra Australien nära Adelaide. Det är Australiens kändaste vindistrikt, det är också landets största område för kvalitetsviner och är mest känt för sina Shirazviner.

Shirazvinerna är fruktiga och kraftfulla och i Australien kallas det Barossa Shiraz. Förutom Shiraz odlar man även Grenache och Mourvedre. Man odlar även en del gröna druvor som Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling och Chardonnay. Australiens kändaste och största vingårdar ligger här i Barossa, som Penfolds, Jacob's Creek och Peter Lehmann.

Jag är svag för Peter Lehmanns viner och på Systembolaget har dom ett gott och billigare alternativ av Shiraz:

Tyvärr måste man nu för tiden beställa in viner från just Peter Lehmann, förr i tiden gick det bra att köpa direkt i affären.

Vill man prova på Penfolds har du några förslag nedan:

Sist men knappast minst, så kommer några viner från Jacob’s Creek som kan vara värda att prova:

Har man någon gång tillfälle att ta sig till Barossa Valley tycker jag att man ska åka dit. Det är ett vackert ställe att åka runt på, det är mycket trevligt att besöka vingårdarna och maten som serveras är utmärkt. Inne i Adelaide finns det också en hel del små vinbutiker som säljer härliga Shiraz viner. Fråga gärna de som arbetar i butiken om råd för dom är mycket kunniga inom området!

Skål!