Amarone viner från Italien
2022-01-21
Under vintern har jag druckit en del Amarone viner vilket jag tycker är smakrikt vin och passar bra en kall vinterkväll. Vinet Amarone görs utav druvorna corvina, rondinella och corvione.
Det tar ganska lång tid att tillverka Amarone viner. Först måste druvorna vara helt mogna, därefter ska dom torkas i tre till fyra månader det kallas appassimento.
När druvorna torkat färdigt ska det jäsas och det kan ta flera månader till. När jäsningen är klar ska vinet lagras.
Amarone della Valpolicella lagrar man i minst två år och om det är en Riserva har den lagrats i fyra år.
Amarone viner brukar ha en alkoholhalt på minst 14 procent och får inte innehålla mer än 12 gram socker per liter.
Några vintips:
- Masi Amarone Costasera, Italien, 2016, 319:-
Smaker av körsbär, peppar, russin, katrinplommon, tobak och kakao. Passar bra till nöt- eller viltkött. - Amarone della Valpolicella, 2018, 239:-
Smaker av mjölkchoklad, kanel, körsbär, korinter och peppar. Passar bra till lagrade hårdostar och mörkt kött. - Casalforte, 2016, 369:-
Smaker av nougat, kanel, körsbär, peppar, torkade jordgubbar och kryddnejlika. Även denna passar bra med nöt- och viltkött samt lagrade hårdostar. - Bolla Le Origini, 2013, 389:-
Detta vin har lagrats längre eftersom det är en Riserva. Smak av körsbär, choklad, romrussin, muskot och kryddnejlika. Passar bra till samma mat som de tidigare viner.
Amarone vinerna passar givetvis utmärkt att dricka även utan mat så ta gärna ett glas eller två till fredagsmyset framför TV:n!