Mail

Takrenovering

2020-07-31

När man pratar om att lägga om sitt tak, och personen ifråga tycker att det borde vara en enkel affär, så bör man redan där börja misstänka att hen kanske inte har någon koll på vad detta innebär.

Takrenovering är en svår och kompicerad konst, och om det blir fel kan det innebära katastrofala följder. Därför bör man alltid anlita takläggare som är proffs, och ha dessa saker i beaktning;

Val av takläggare

När det gäller takfirmor är det viktigt att bolaget du anlitar är seriöst. Dom behöver ha f-skattesedel, och på kronofogden och skatteverket kan du ta reda på om företaget har några skulder. Skulder kan betyda att bolaget går i konkurs innan jobbet blir klart.
Ta in offerter från olika takläggare, stora som små, och sedan väljer du det företag som du känner dig bekväm med.
Det är också viktigt att skriva tydliga avtal av vad som exakt skall utföras. Tänk på att anlita svartjobbare är en dålig idé då försäkringar etc inte gäller om något går fel.

Priset

Tänk på att takfirmor brukar salta på priserna ordentligt så förhandla bör du alltid göra.
Om de är måna om att få nya kunder är de förmodligen på att sänka priset något, firmor som inte är villiga att förhandla antagligen redan har tillräckligt att göra och affären är mindre viktiga för dom. Igen, det bäst är helt enkelt att vända sig till flera olika leverantörer, och be om skriftliga offerter.

Pålitliga företag

Som vanligt är det alltid bäst att kontrollera att företaget inte finns med på några "svarta listor” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.
Kolla upp om takläggarna har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om du undrar hur villaförsäkringen eller fritidshusförsäkringen​ gäller vid renovering. Säkerställ vidare att företaget är behörigt och certifierad och be att få se intyg för att vara på den säkra sidan.
Vi har två olika företag att rekomendera, om du bor i Göteborg är det Takläggarna Göteborg som gäller, och i Helsingborg är det Takläggare Helsingborg. Dessa två företag har vänner till mig haft god erfarenhet av.

ROT

Som vanligt rekomenderar vi att nyttja ROT-avdraget. Med ROT-avdraget kan man dra av halva arbetakostnaden, och tänk på att offerter du får från företagen ofta kommer med ROT-avdraget inbakat.